Szukaj na blogu

niedziela, 15 grudnia 2019

SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI

Wilgotny, puszysty, aromatyczny ... jeden z lepszych jakie jadłam 😍
Szybki w przygotowaniu, i prosty do wykonania. Nie wymaga długiego leżakowania, dlatego czasem nazywany jest piernikiem dla spóźnialskich 😉
Uprzedzam Wasze pytanie - marchewka nie jest tutaj wcale wyczuwalna, a jest ważnym składnikiem, bo nadaje wilgotności naszemu ciastu. 
Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy dodać nie 2, a 3 łyżki miodu, lub przełożyć piernik np. powidłami śliwkowymi.




Składniki: (u mnie keksówka 30cm x 12 xm)
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 szkl startej na drobnych oczkach i odciśniętej marchewki (2 duże albo 3 mniejsze)
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek 

Wykonanie:


W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier puder, proszek, sodę, przyprawę, kakao.
W drugiej misce miksujemy ze sobą  jajka,  olej i miód. Następnie suche składniki przesypujemy do mokrych i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub  dekorujemy polewą czekoladową. 







6 komentarzy:

  1. Idealny ,dziekuje ,zrobię !
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam 💓

    OdpowiedzUsuń
  3. Chce go zrobic w wiekszej formie.Takiej jak sie piecze ciasta.Prostokatna.Czy musze wszystkie skladniki podwoic?Czy tylko troche zwiekszyc proporcje? Prosze o odp.Dziekuje!Wyglada wspamiale!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaje się, że chyba już odpowiedziałam na fb 😉 Jeśli foremka nie jest duża, możesz odwzorować składniki, jeśli trochę większa, to proponuję o połowę zwiększyć składniki (nie zwiekszać sody ani proszku), powinno wyjść ok.

      Usuń
  4. Proszę o informację jakie są wymiary blaszki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF