Szukaj na blogu

środa, 16 stycznia 2019

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

Drożdżówki - moja miłość 💓 
Takie pyszne, domowe, puszyste kocham miłością bezwarunkową. 
A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍

Drożdżówki z przepisu poniżej są mięciutkie,
puszyste i baaaardzo smaczne.  Polecam gorąco!  👌



Składniki: 
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej 
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2  szkl. mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek
  • masa makowa do nadzienia ( u mnie gotowa, wzbogacona o bakalie)
Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część  rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy masę makową. 



Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z makiem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek.
Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 20-25 minut - do uzyskania złotego koloru. 








3 komentarze:

  1. Śliczne te drożdżówki- kwiatki. Robię dziś. Dziękuję za pomysł na nowy kształt drożdżówek. Pozdrawiam. Ela. P.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF