Proste kruche ciasto z budyniową pianką i owocami. Przepysznie kruche, a całość podkręca lekka pianka + dowolne owoce. Myślę, że każdy kto raz zrobi to ciasto, zakocha się w jego smaku i lekkości ❤
Odpowiednio zabezpieczone wytrzyma spokojnie kilka dni.
Polecam gorąco!
Składniki na kruche ciasto:
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia)
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
Na piankę:
- 6 białek
- 2 op. budyniu truskawkowego
- 100 ml oleju roślinnego
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy oraz olej cały czas ubijając na wolnych obrotach (ok. 5 minut).
Dodatkowo:
truskawki i borówki
Wykonanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wstawiamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy blaszkę do ciasta.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na 15 minut. Po wyjęciu - studzimy.
Na wystudzone ciasto wylewamy naszą piankę, na nią układamy pokrojone owoce. Na owoce ścieramy na tarce drugą połowę kruche ciasta (tę z zamrażalnika). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40 minut.