Szukaj na blogu

poniedziałek, 25 czerwca 2018

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Proste kruche ciasto z budyniową pianką i owocami. Przepysznie kruche, a całość podkręca lekka pianka + dowolne owoce. Myślę, że każdy kto raz zrobi to ciasto, zakocha się w jego smaku i lekkości ❤ 
Odpowiednio zabezpieczone wytrzyma spokojnie kilka dni. 
Polecam gorąco! 



Składniki na kruche ciasto:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia)
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru


Na piankę:

  • 6 białek
  • 2 op. budyniu truskawkowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli aromatu cytrynowego


Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy oraz olej cały czas ubijając na wolnych obrotach (ok. 5 minut).

Dodatkowo:
truskawki i borówki


Wykonanie:


Kruche ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wstawiamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy blaszkę do ciasta. 
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na 15 minut. Po wyjęciu - studzimy. 
Na wystudzone ciasto wylewamy naszą piankę, na nią układamy pokrojone owoce. Na owoce ścieramy na tarce drugą połowę kruche ciasta (tę z zamrażalnika). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40 minut.








9 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda! Zapisuję do zrobienia i chyba padnie na czerwoną porzeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pysznie z porzeczką :-)))

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie - wypróbuję Twój przepis przy najbliższej uroczystości :) Ostatnio trafiłam na miejsce z dobrym jedzeniem w Karpaczu i przyznam, że czuję się zainspirowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj - powinnaś być zadowolona :-)) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. ależ apetycznie wygląda. Oczywiście zapisuję sobie przepis, jak wiele Twoich przepisów Helenko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie wygląda :). Podobne jadłam kiedyś z rabarbarem i było pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam, ciasto znakomite, ja robiłam z wiśniami, polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam dziś ciasto,wyśmienite nie przeslodzone ja dodałam czereśnie i borówki.Przepis wart polecenia ,dziękuję i pozdrawiam Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Olu, że smakowało :-)) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF