Szukaj na blogu

wtorek, 1 maja 2018

KUSKUS PERŁOWY Z KURCZAKIEM I NATKĄ

Pyszne , zdrowe, szybkie jednogarnkowe danie, które zaspokoi głów nawet dużego głodomora, bo jest bardzo sycące. U mnie - składało się tylko z podsmażonej piersi kurczaka i przepysznej kaszy, którą jest kuskus perłowy (uwielbiam, niestety ten gatunek jest u nas ciężko osiągalny).Oczywiście taką wersję możemy dowolnie wzbogacić np. o pieczarki, suszone pomidory czy jakieś ulubione warzywa. Też będzie smacznie 😉



Składniki:

  • 150 g kuskusu perłowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej lub masło klarowane
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka

Wykonanie:

Kaszę gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Pierś kroimy w kostkę. Posypujemy papryką, solą, przyprawą do kurczaka. Na gorącym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy czosnek oraz przyprawione kostki kurczaka. Smażymy do miękkości. Do usmażonego kurczaka przekładamy ugotowaną kaszę, doprawiamy do smaku, podsmażamy całość chwilę. Na koniec posypujemy sporą ilością posiekanej natki. 





6 komentarzy:

  1. ale fajny przepis Helenko :) Prosto i szybko. U mnie nie widziałam takiego kuskusu ale jak zrobię z pęczakiem to na pewno też będzie smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Krysiu - pęczak też super tu pasuje. Ja ostatnio mam fazę na kasze, a na pęczak szczególnie, więc pcham go, gdzie tylko się da. I zawsze jest smacznie :-)))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak Bożenko, takie jedzonko idealnie pasuje do lunchboxu, który zabieram ze sobą do pracy :-))

      Usuń
  3. Rzeczywiście wygląda smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF