Szukaj na blogu

niedziela, 11 marca 2018

BABKA Z DODATKIEM GOTOWANYCH CYTRYN

Im starsza ... tym ... smaczniejsza ­čśŐ 
Lekko ┼Ťcis┼éa, mocno wilgotna, a jeszcze mocniej cytrynowa. Dodatek zblendowanych (wcze┼Ťniej ugotowanych cytryn) nadaje jej nieziemski aromat. Do tej babki wybierzmy ma┼ée cytryny o nie grubej sk├│rce. Niestety cytryna - cytrynie nie r├│wna i zdarzy┼éo mi si─Ö, ┼╝e przez grub─ů sk├│rk─Ö babka mia┼éa leciutko gorzkawy posmak. Dlatego dob├│r ma┼éych cytryn jest w tym przepisie do┼Ť─ç wa┼╝ny. Je┼Ťli trafi─ů nam si─Ö bardzo du┼╝e - zu┼╝yjmy tylko 1 szt.
Polecam gor─ůco przepis na to mega smaczne ciacho ­čśë­čĹî




Sk┼éadniki: (na du┼╝─ů form─Ö z kominem)
  • 2 ma┼ée cytryny + sok wyci┼Ťni─Öty z 1 cytryny
  • 8 jajek
  • 400 g m─ůki pszennej
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
  • 250 g mi─Ökkiego mas┼éa


Wykonanie:


Cytryny szorujemy, wk┼éadamy do garnuszka, zalewamy wod─ů i gotujemy oko┼éo 30 minut. Nast─Öpnie je blendujemy na g┼éadkie purre, kt├│re po zblendowaniu przek┼éadamy do misy miksera (wyjmuj─ůc wcze┼Ťniej ew.pestki). Dodajemy cukier, cukier waniliowy, kawa┼éki mas┼éa, po jednym ┼╝├│┼étku i miksujemy do po┼é─ůczenia sk┼éadnik├│w. Na ko┼äcu dodajemy  m─ůk─Ö wraz z proszkiem do pieczenia oraz sok cytrynowy. Bia┼éka ubijamy na sztywno. Przek┼éadamy do masy cytrynowej i przy u┼╝yciu ┼éy┼╝ki delikatnie mieszamy je z ciastem. Form─Ö smarujemy mas┼éem i posypujemy m─ůk─ů. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko┼éo 50-55 minut (do tzw. suchego patyczka).





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF