Szukaj na blogu

niedziela, 10 grudnia 2017

MIĘKKIE PIERNICZKI (Z ZIEMNIAKAMI)

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta 🎅🎅🎅,  a jak święta - to obowiązkowo pierniczki. Przynajmniej w moim domu. Od lat jakiś uuu ... 30? 😊 
Zazwyczaj piekę je korzystając ze starego przepisu na świąteczne pierniczki mojej Mamy, ale w tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu Danusi z niezawodnego bloga Co mi w duszu gra. Zaciekawiły mnie bardzo Jej pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Pierniczki są bardzo miękkie, wprost "puszyste", lekko rosną podczas pieczenia, i tak jak zapewnia Danusi mięciutkie zarówno zaraz po upieczeniu, jak i po dłuższym leżakowaniu. Takie pierniczki spokojnie możemy piec krótko przed świętami, bo to chyba jeden z nielicznych gatunków pierników, które nie wymagają czasu, aby zmiękły 😉
Pierniczki są bardzo dobre, 
smakiem przypominają tradycyjne "Katarzynki". 
Ich smak skradł moje serce od pierwszego kęsa, chociaż niepolukrowane są może niezbyt  "fotogeniczne" 😊 
W każdym razie dla mnie - miłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru - te pierniczki to strzał w dziesiątkę! 
Przepis cytuję za autorką.





Składniki: (na ok.120 małych pierniczków)
  • 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg)
  • 25 dkg miodu
  • 15 dkg cukru
  • 12,5 dkg masła
  • 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 płaskiej łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko

Wykonanie:



Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące rozgnieść praską lub zmielić. Nie studzić. Do rondelka wlać miód, dodać cukier,masło i podgrzewać ciągle mieszając ,aż do rozpuszczenia się składników.
Ciepłą masę dodać do roztartych ziemniaków i zmiksować na gładką masę.Przestudzić całość i zmiksować z jednym jajkiem.
Do większej miski przesiać mąkę z kakaem, dodać sodę i przyprawę do piernika i wszystko wymieszać łyżką tak żeby produkty sypkie się połączyły.
Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto.Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki.Nie trzeba  wyrabiać długo - szybko jest jednolite.
Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C.Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć ciastka na blaszkach w niezbyt dużych odległościach ponieważ więcej rosną na wysokość.Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec z termoobiegiem  ok.8 minut.Można piec kilka razy na tym samym papierze.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF