Szukaj na blogu

niedziela, 26 listopada 2017

SAŁATKA Z RYŻEM, PIECZARKAMI I POREM

Sałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta. 
Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por. 
Przygotowuje się ja więc expresowo... i w takim też tempie znika ze stołu 💗




Składniki:
  • 1 woreczki ryżu ugotowanego na sypko (u mnie 3-kolorowy ryż, ale może być zwykły biały lub brązowy)
  • ok 250 g pieczarek
  • biała część z 2 porów
  • majonez
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w kostkę,  podsmażamy na maśle, studzimy. Białą część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy (albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, czosnek, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i  pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego!





12 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF