Szukaj na blogu

poniedziałek, 26 czerwca 2017

CIASTECZKA CYTRYNOWE

Uwielbiam wszelkie drobne ciasteczka 💚 
Robię ich zawsze większą porcję, bo część wynoszę koleżankom do pracy, a część ląduje w puszce, i jest do kawy na najbliższe kilka dni. Tym razem upiekłam kruche, maślane cytrynowe ciastka, 
które sklejałam po 2 sztuki odrobiną cytrynowej marmolady 😊
Wierz popudrowałam, jednak uważam, że cukier puder jest tutaj zbędny.


Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko+1 żółtko
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 200 g prawdziwego masła (82% tłuszczu)
  • skórka otarta z 2 sparzonych cytryn

opcjonalnie: marmolada cytrynowa lub kwaskowy dżem


Wykonanie:


Wszystkie składniki połączyć, dobrze zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą (lub aluminiową) i  schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3-4 mm grubości ( ewentualnie podsypując odrobiną mąki). Dowolną foremką wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut, do uzyskania lekko złotego koloru w temperaturze 180ºC.









4 komentarze:

  1. Witam chyba zaszła pomyłka w przepisie zamiast mąki jest podany cukier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Gapa ze mnie :-( dzięki za spostrzegawczość, już poprawiłam :-)

      Usuń
  2. O kurczę, nigdy takich nie jadłam i nawet bym nie wpadła, żeby takie przygotować. Coś czuję, że okażą się bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi na słowo, że ... były pyszne ;-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF