Szukaj na blogu

poniedziałek, 6 lutego 2017

SAŁATKA Z MAKARONEM, KURCZAKIEM I RUKOLĄ

Prosta i pożywna sałatka, którą możemy np. zabrać ze sobą do pracy (chociaż mi smakuje najbardziej wtedy, kiedy kurczak jest jeszcze lekko ciepły). Przepis bardzo "elastyczny", i w zależności od naszych upodobań i smaku możemy wzbogacać go za każdym razem o inny składnik. 
Np. ziarna słonecznika, ocet balsamiczny (nie dodaję, bo nie lubię), 
czosnek czy suszone pomidory:-))



Składniki:

  • makaron (dowolny)
  • pierś z kurczaka
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Najlepiej  wykorzystać tu taki, który pozostał nam od poprzedniego obiadu (będzie oszczędniej). Pierś z kurczaka kroimy na 2 płaskie płaty. Posypujemy solą i ostrą papryką i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z każdej strony 3-4 minuty. Kiedy wystygnie kroimy w plastry. Rukole myjemy, rwiemy na drobniejsze kawałki. Pomidorki i rzodkiewki kroimy. Mieszamy wszystkie składniki delikatnie. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy do smaku, polewamy niewielką ilością oliwy. 





3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki. Podobne jem na śniadanie. Świetnie smakują zarówno z ciepłym, jak i zimnym makaronem, dlatego stanowią świetne danie dla diety pudełkowej. Mniam! Pyszne i odżywcze śniadanie, dające energię na cały poranek!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokłądnie też tak uważam Zuzanno :-) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Oj robi się wiosennie :) Lubię sałatkową kuchnię :) Zdrowotnie wspieram się też zdrową wodą z filtra redox fitaqua - woda z tego filtra działa pozytywnie na organizm na poziomie komórkowym, zwalcza negatywne działanie wolnych rodników.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF