Szukaj na blogu

poniedziałek, 20 czerwca 2016

PENNE ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM I NUTĄ CZOSNKU


Proste, smaczne danie. 
Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe :) 
Do tego ciągnący, dobry ser ... 
Pychota! 
Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie.



Składniki:

  • makaron penne
  • ok. 250g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g chudego boczku 
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy


Wykonanie:



Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na  suchej patelni rozgrzać olej, wrzycić pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość  chwilę  smażyć. Następnie dodać wcześniej rozmrożony szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF