Szukaj na blogu

poniedziałek, 5 grudnia 2016

TORCIK AJERKONIAKOWY


Spoglądając na butelkę ajerkoniaku, która stała już kilka miesięcy w szafce,  zaczęłam zastanawiać się do czego ją wykorzystać, 
oprócz polania ... lodów  🍨 (uwielbiam!). 
I wtedy przypomniałam sobie ten torcik 🍰
Bardzo odświętny, ajerkoniakowy  smak zachwycił nasze podniebienia już dawno temu. 
Delikatny, piankowy, o zdecydowanym advokatowym smaku. 
Pięknie prezentuje się "żonkilowa żółć" z ułożonymi dookoła rurkami. 
Uczta dla oczu i  podniebienia 😉
 Polecam gorąco wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować.
Przepis nie jest moim autorskim, 
znalazłam go w internecie dawno temu, 
jednak nie jestem w stanie podać strony źródłowej.




Ciasteczkowy spód(na tortownicę o średnicy 24 cm) 
  • 300g herbatników kakaowych (jeśli nie mamy kakaowych użyjmy zwykłe maślane + 2 łyżeczki kakao)
  • 100g roztopionego masła
Masa ajerkoniakowa:
  • 300 ml ajerkoniaku
  • 100 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 36% (ew. 30%) schłodzonej
  • 3 łyżeczki żelatyny

Składniki na polewę:
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Do masła dodajemy po łyżce ajerkoniaku ciągle miksując. Jeśli w którym momencie zauważymy, że masa zaczyna nam się warzyć, stawmy naczynie do ciepłej wody (nie wrzącej) i ubijajmy dalej.  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Kiedy napęcznieje, delikatnie rozgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i studzimy (żelatyna ma być płynna i letnia). Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę wlewamy do masy z ajerkoniakiem. Mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy małymi porcjami adwokatową masę. Mieszamy ponownie i wylewamy na nasz ciasteczkowy spód obłożony dookoła rurkami. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotowujemy naszą advokatową polewę. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, energicznie mieszając. Wlewamy ją do 150 ml ajerkoniaka i mieszamy. Polewę szybko wylewamy na masę. Wstawiamy ponownie do lodówki, do momentu stężenia. 







7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF