Szukaj na blogu

sobota, 24 września 2016

BULGUR Z KURCZAKIEM CURRY I WARZYWAMI

Szybko, smacznie i zdrowo. 
Dla mnie byłoby smacznie nawet bez dodatku kurczaka, no ... ale jak się ma mięsożercę w domu, to bez mięsa ani rusz 😉
Bardzo lubię taki jednogarnkowe dania. 
Zawsze robię sporą porcję i obiad na 2 dni mamy z głowy. 
Za każdym razem trochę zmieniam składniki i przyprawy, żeby nie było, że wciąż jemy to samo 😊
Zmieniam też gatunek kaszy. Czasami jest to gryczana (najrzadziej, bo niestety lubię ją najmniej), jęczmienna, jaglana ale najbardziej ze wszystkich kasz ... kocham bulgur! 💗 



Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 por
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • kilka różyczek brokuła
  • 4-5 pieczark
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • curry
  • słodka papryka
  • koperek


Wykonanie: 


Filet z kurczaka kroimy w paski, posypujemy lekko solą, nieco większą ilością curry, i słodką papryką.  Jeśli mamy czas, odkładamy go na 20-30 minut w chłodne miejsce. Następnie rozgrzewamy olej. Na oleju obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Łyżką cedzakową wyjmujemy i przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek, pokrojone papryki, a na końcu  pokrojone pieczarki. Całość lekko solimy i pieprzymy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy kaszę bulgur (ok. 15 minut na małym ogniu). 
Kiedy warzywa są już miękkie przekładamy do nich ugotowaną kaszę. Mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy całość ok 2 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec doprawiamy do smaku (jeśli, którejś z przypraw jest za mało), posypujemy obficie posiekanym koperkiem i ... zjadamy ze smakiem :-) 
Ja dorzuciłam jeszcze kilka ugotowanych różyczek brokuła, które zostały mi od obiadu, ale spokojnie skłądnik ten możemy pomiąć.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF