Szukaj na blogu

czwartek, 2 czerwca 2016

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY ZE SCHABEM I PIECZARKAMI - WARIACJA NR 4

Bigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ... 
Niestety już później nie smakuje ona tak, jak na przełomie maja i czerwca, tak więc staram się w tym czasie gotować z niej najróżniejsze potrawy i robić najróżniejsze surówki. 
Dziś czas na wariację nr 4 :-) 
Zapraszam :)))



Składniki:

  • 1/2 kg schabu
  • 200 g małych pieczarek
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • koncentrat pomidorowy (ilość do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej
  • koperek

Wykonanie: 


Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody.
Schab kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i dość mocno podsmażamy paseczki schabu z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i całość smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dorzucamy oczyszczone pieczarki (w całości jeśli są małe). 
Całość chwilę podsmażamy, a następnie  przekładamy do kapusty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 15 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF