Szukaj na blogu

sobota, 16 kwietnia 2016

MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE

Klasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-) 
Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi. 
Zachęciłam Was? 



Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 1 czubata łyżka kakao


 Wykonanie: 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania  dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i dalej ubijamy. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy kolejno: żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec po łyżce majonezu. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne. 
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. oczywiście, mam taką ochotę na taką babeczkę :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Wiem, że to zamiennik kakao, jednak nigdy korzystałam, więc nie umiem odpowiedzieć na to pytanie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF