Szukaj na blogu

piątek, 20 listopada 2015

KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM

Odkąd zobaczyłam je na blogu Ali wiedziałam, że prędzej czy później przyjdzie na nie czas ... :) Kruche, delikatne, ciasto i zamknięty w nim aksamitny budyń ... Znacie lepsze zestawienie?  Babeczki robi się na prawdę szybko, przepis jest prosty, zachęcam więc wszystkich łasuchów do wypróbowania przepisu.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.




Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Składniki na budyń:

  • 1.5 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Mikserem wyrabiamy krótko, do połączenia się składników, po czym przekładamy ciasto na blat stołu i formujemy z niego kulę. Następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 3-4 mmm i foremką do babeczek wycinamy po 2 kółka na każdą babeczkę. Jednym kółkiem wykładamy foremkę, a drugie posłuży nam do "zamknięcia" babeczki. Wyklejone ciastem foremki odkładamy w chłodne miejsce na czas przygotowania budyniu (ja wstawiłam do lodówki).
Przygotowanie budyniu: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem  wanilinowym.  W reszcie mleka miksujemy żółtka z obiema mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zagotowania się.  Gorącym budyniem wypełniamy foremki i  przykrywamy wykrojonymi  krążkami ciasta, lekko dociskając po bokach.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Studzimy, a po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF