Szukaj na blogu

poniedziałek, 13 lipca 2015

ZAPIEKANE MŁODE ZIEMNIAKI

Pochwała prostoty. 
Przysmak z piekarnika ... 
Super dodatek do obiadu, ale i rewelacyjna przekąska na kolację w gronie znajomych czy na grilla.
Pyszne -  zwłaszcza w towarzystwie zimnej maślanki lub kefiru ... 
Podane z mizerią z dodatkiem rzodkiewki 😎





Składniki:
  • kilka młodych ziemniaków
  • starty żółty ser dobrze topiący się (u mnie mozzarella)
  • prawdziwe masło (82%)
  • sól
  • pieprz
  • świeżo posiekany koperek

Wykonanie:

Wybrać ziemniaki mniej więcej równej wielkości. Wyszorować. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok 10 minut. Następnie każdy naciąć wzdłuż, nie przecinając jednak nie do końca i  włożyć w nie wiórek prawdziwego masła oraz  trochę startego sera. Ułożyć na blaszce lekko skropionej olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st. Piec ok 25 minut (w zależności od wielkości ziemniaków).





TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF