Szukaj na blogu

piątek, 27 lutego 2015

PIKANTNE LECZO MAKŁOWICZA

Przepis na leczo Roberta Makłowicza zawiera praktycznie 3 składniki: paprykę, cebulę i pomidory. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich cukinię czy pieczarki. 
Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę i kilka pieczarek. 
Bo jakoś chyba przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli  ma ono stanowić danie obiadowe 😎
Ja zawsze zjadam leczo z pieczywem, mąż natomiast zajadał się wersją ... z ryżem 😀



Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szt czerwonej papryki +2 pomarańczowe (oczywiście można dodać wszystkie kolory papryk)
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym/ew. przecier pomidorowy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól
  • u mnie dodatkowo :
  • 1/2 kg dobrej, chudej kiełbasy
  • ok 400g  pieczarek



Wykonanie: 


Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, kładziemy do rondla, na rozgrzany olej, szklimy mieszając od czasu do czasu.  Po chwili dokładamy obrany i drobno posiekany czosnek.  Zdejmujemy na chwilę naczynie z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy i  stawiamy ponownie na ogniu. Kiełbasę kroimy w półplasterki, przekładamy do rondla z cebulą. Chwilę podsmażamy całość, a następnie dodajemy pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na  kawałki papryki. Podsmażamy całość ok 10 minut i dodajemy pokrojone pieczarki. Wlewamy pomidory w sosie własnym (ja zawsze wczesniej je blenduję ) doprawiamy ostrą papryką w proszku, solą, a czem jeszcze szczypta cukru, jeśli nasze pomidory były kwaskowe. Dusimy na małym ogniu maksymalnie 15 minut, uważając, aby nie rozgotować papryki.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF