Szukaj na blogu

środa, 16 grudnia 2015

PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM

Przepis na piernik z jabłkami znalazłam na blogu I love bake
Zainteresował mnie dodatek musu jabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że będę musiała go upiec! 
I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę  szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny! 
Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba jeszcze smaczniejszy 😍 Długo zachowuje swoją świeżość, co jest jego kolejną zaletą 😉
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do skorzystania z przepisu 👍


Przepis po mojej modyfikacji: (tortownica 22cm)
  • 1,5 szklanki przecieru z jabłek (u mnie prażone jabłka ze słoika)
  • 120 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (jeśli nie lubimy - pomijamy) 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
Dodatkowo:

  • ok. 100 g skórki pomarańczowej
  • ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie: 

Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie. 
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą.







9 komentarzy:

  1. Witam!W jak dużej tortownicy piekłaś to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam przy przepisie: 22cm :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję!
      Przyznam się że nie zauważyłam :) na pewno upiekę,bo wygląda obłędnie ;)

      Usuń
  2. Moje smaki! :) cudownie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne to ciasto, zrobiłam więc potwierdzam. Przyprawa do pierników jest jednak za bardzo intensywna w smaku tego ciasta. Dodałam firmy Kotanyi, być może aromaty są w niej intensywne. Następnym razem dodam o jedną łyżkę mniej, ale generalnie ciasto warte polecenia i niewiarygodnie szybkie do wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo fajnie a jak jeszcze smakuje piernikowe to jest super.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ten piernik na Boże Narodzenie. Dodałam dodatkowo trochę cynamonu, imbiru i gałki muszakatołowej, polałam czekoladą. Pycha. Szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam, że jest pyszny i wychodzi bez problemu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF