Szukaj na blogu

niedziela, 30 sierpnia 2015

PIKANTNY GULASZ Z UDEK KURCZAKA

Lubię "pracować" z wyluzowanymi udkami z kurczaka. 
To bardzo wdzięczne maleństwa, pyszne w smaku i ... tanie w zakupie. Czasami wykorzystuję je do  galarety drobiowej, robię z nich pyszne roladki faszerowane albo po prostu gulasz. 
Taki gulasz ma niepowtarzalny smak i podany z kaszą 
wszystkim nam bardzo smakuje.



Składniki:

  • wyluzowane udka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać)
  • 1 czerwona mała papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra czerwona papryka
  • tymianek
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • koperek



Wykonanie: 


Udka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami ( u mnie ostra papryka, sól, tymianek i trochę przyprawy do kurczaka). Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy kawałki kurczaka, podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.





4 komentarze:

  1. Gulaszu z kurczaka nigdy nie robiłam ale proszę bardzo jest to możliwe.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jak to mawiają "co też ludzie z głodu nie wymyślą" :)) I wymyślili gulasz z kurczaka he he :)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF