Szukaj na blogu

czwartek, 28 maja 2015

DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ)

Pyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem. 
Świetnie dobrana kompozycja smakowa. 
Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany.
Dziękuję Ewie z bloga Z Cukrem Pudrem za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam.



Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek 
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 30 gramów drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 czubata łyżka masła 
  • szczypta soli
Ponadto:
  • ok 1 kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru

Rabarbar obieramy i  kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut.
Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku.

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/4 szklanki oleju 
  • szczypta soli
  • 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów)

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do ubitych na sztywno białek dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników(nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru

Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, dorzucamy masło i zagniatamy, do momentu otrzymania konsystencji kruszonki.  Odstawiamy do lodówki na czas robienia ciasta.





Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę mieszamy z solą,  cukrem  i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka oraz stopiony  tłuszcz. Następnie wlewamy  rozczyn z drożdży i zagniatamy (ja przy użyciu haków i miksera) elastyczne  ciasto. 
Blaszkę smarujemy masłem, i ciastem (nie odstawiamy go już do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc brzegi na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy  ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto  lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar. Na rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki.







3 komentarze:

  1. Bardzo spodobała mi się budyniowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie ta drożdżówka się prezentuje. Ja też Helenko uwielbiam wszystko co drożdżowe, nawet same drożdże- he, he. A, tak z innej beczki, to nasi czytelnicy zapominają o komentarzach na blogu, na Fb wygodniej i nie ma na to rady. Pozostaje zlikwidować fanpage.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak Danusiu niestety chyba wygodniej większości komentować wpisy na fb, a nie na blogu, i tak na prawdę nie wiem z czego to wynika :( Ale w sumie to chyba nie najważniejsze :) Ważne, że robimy to co lubimy, co nam sprawia radochę... a jak z przepisów korzystają jeszcze inni to już wogóle jest super! Buziaki!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF