Szukaj na blogu

sobota, 28 lutego 2015

GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI

Bardzo gęsta i syta  zupa. 
Z dużą ilością warzyw i domowymi zacierkami. Dodatek podsmażonej wcześniej swojskiej kiełbasy sprawia, że zupa jest pożywna - nam zastępuję I i II danie. 
Takie treściwe zupy gotuję jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze zapotrzebowanie na energię jest zdecydowanie największe :)) 
Obowiązkowo wtedy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.




Składniki:

  • 3 marchewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki))
  • 1 pietruszka
  • biała część z 1 pora
  • mały kalafior
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 swojska kiełbasa
  • olej
  • śmietana 12%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Zacierki:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • woda


Wykonanie:




Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przygotowujemy zacierki.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy tyle wody, by zagnieść elastyczne, dość twarde ciasto. Odstawiamy je na 15 minut, po czym skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na  tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane zacierki wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy wszystko razem 5-8 minut mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy poszatkowaną cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażamy, a następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Na koniec doprawiamy do smaku solą i dodajemy 2-3 łyżki wcześniej zahartowanej śmietany. Całość posypujemy posiekaną natką.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF