Szukaj na blogu

środa, 14 stycznia 2015

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Pysznie sycąca i wspaniale rozgrzewająca. 
Treściwa, gęsta od różnorodnych składników i pożywna dzięki sporej ilości mielonego mięsa. 
Polecam, jeśli ktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna.
Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ...






Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2  cebule czerwone
  • puszka pomidorów w zalewie (500 g)
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 4 łyżeczki  koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier
  • oliwy
  • sól
  • szczypta chili
  • pieprz
  • słodka papryka

Wykonanie: 


Cebulę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, mieloną wołowinę oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę cukru, odrobinę chili i słodką paprykę. Smażymy  mieszając, i rozdrabniając mięso na cząstki. Następnie zalewamy mięso bulionem lub jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwoną fasolę wraz zalewą doprawiamy do smaku łyżką ketchupu. 
Ugotowana zupę przed podaniem możemy posypać startym cheddarem, chociaż ja pomijam tę czynność.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF