Szukaj na blogu

艣roda, 14 stycznia 2015

ZUPA MEKSYKA艃SKA

Pysznie syc膮ca i wspaniale rozgrzewaj膮ca 馃挌
Tre艣ciwa, g臋sta od r贸偶norodnych sk艂adnik贸w i po偶ywna dzi臋ki sporej ilo艣ci mielonego mi臋sa. 
Polecam, je艣li kto艣 dot膮d jeszcze nie gotowa艂 bo zupa jest niepowtarzalna.
Smakuje szczeg贸lnie w ch艂odne jesienno-zimowe dni ...






Sk艂adniki:
  • 0,5 kg mielonej kark贸wki
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki 偶贸艂tej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2  cebule czerwone
  • puszka pomidor贸w w zalewie (500 g)
  • 1 艂y偶ka ketchupu pikantnego
  • 4 艂y偶eczki  koncentratu pomidorowego
  • 2 z膮bki czosnku
  • cukier
  • oliwy
  • s贸l
  • szczypta chili
  • pieprz
  • s艂odka papryka

Wykonanie: 


Cebul臋 kroimy w kostk臋, lekko podsma偶amy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, pokrojon膮 w kostk臋 papryk臋, mielon膮 wo艂owin臋 oraz przyprawy: s贸l, pieprz, szczypt臋 cukru, odrobin臋 chili i s艂odk膮 papryk臋. Sma偶ymy  mieszaj膮c, i rozdrabniaj膮c mi臋so na cz膮stki. Nast臋pnie zalewamy mi臋so bulionem lub je艣li nie mamy przegotowan膮 wod膮. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostk臋. Wlewamy pomidory w sosie w艂asnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydz臋. Gotujemy na ma艂ym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwon膮 fasol臋 wraz zalew膮 doprawiamy do smaku 艂y偶k膮 ketchupu. 
Ugotowana zup臋 przed podaniem mo偶emy posypa膰 startym cheddarem, chocia偶 ja pomijam t臋 czynno艣膰.





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF