Szukaj na blogu

czwartek, 8 stycznia 2015

KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ

Kurczak tandoori masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej) przypraw. Przyprawę tandoori masala używa się głównie do dań  z kurczaka, który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :( 

Warunkiem, aby potrawa była pyszna  oprócz przypraw jest jogurt  naturalny, w którym marynuje się kurczaka oraz ... gliniany piec tandoori - w którym kurczaka wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze. Trzeciego warunku nie spełniłam, ale zaręczam, że kurczak i tak wyszedł pyszny :))





Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 3 łyżki przyprawy tandoori masala
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2  łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:


W moździerzu utłuc przyprawy. Dodać je do jogurtu. Wymieszać dokładnie. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą jogurtową, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, na mocno rozgrzany olej wrzucić naszego kurczaka, podsmażyć ze wszystkich stron, po czym dodać pieczarki pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 20 minut, mieszając. Na koniec wlać fasolę wraz z zalewą, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z bagietkę, chlebkiem nan lub ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF