Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" :)
Steki z indyka. Pyszne i niskokaloryczne danie.
Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem.
Polecam gorąco!
- pierś z indyka
- sól
- pieprz
- oregano
- czosnek
- olej do smażenia
Na sos:
- 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany 18%
- koperek
- 1 ugotowana i pokrojona marchewka
Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami. U mnie było to oregano oraz sól, pieprz i odrobina czosnku. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec – nie wbijamy w steki widelca, aby nie spowodować wypływania soków. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnie po smażeniu steków wlewamy bulion, zagotowujemy, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany koperek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Podajemy z ryżem.