Szukaj na blogu

sobota, 18 października 2014

DROŻDŻOWE PALUCHY CZYLI DOMOWE HOT-DOGI


Macie czasami ochotę na taki domowy fast-food? 
Ja mam i robię wtedy jakieś tosty, zapiekanki czy hot-dogi. 
Są już na blogu domowe hot-dogi z pieczarkami a tym razem upiekłam drożdżowe hot-dogi z kiełbaską i serem. 
Wyszły pyszne - szczególnie takie ciepłe, prosto z piekarnika smakowały super ❤❤❤



Składniki: (na 12 sztuk)
  • 400 g mąki
  • 200 ml letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2  łyżki oleju
  • 1 jajko (do ciasta)
  • 1 białko (do posmarowania ciasta)
Na farsz:
12 cienkich plasterków sera żółtego
12 szt frankfurterek (lub innych kiełbasek)

Do posypania:
dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka)

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Zarobić  rozczyn - ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut. Po tym czasie wlać rozczyn  do mąki. Dodać jajko, olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Blachę (u mnie 2) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Uformować długi wałek i podzielić go na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Na środek nałożyć kiełbaskę i plasterek sera. Zwinąć w rulonik. Dobrze zlepić boki. Uformowane paluchy kłaść na blasze złączeniem do dołu. Posmarować rozkłóconym białkiem. Po wierzchu posypać dowolnymi ziarnami.


Piec ok. 20 minut w temperaturze 185st, do zezłocenia.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF