Szukaj na blogu

piątek, 29 sierpnia 2014

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ

Kolejna odsłona zdrowej i trochę konserwatywnej ... wątróbki. 
Bo z wątróbką to już tak jest jak wspominałam wcześniej: albo się ją kocha - albo nienawidzi :))
Dziś wersja: na kolorowo. Obowiązkowo z cebulką, a dodatkowo z pieczarkami i kolorowymi paprykami. 
Było smacznie i kolorowo.


Składniki:


  • 4 cebule  
  • 600 g wątroby drobiowej 
  • po 1 papryce: czerwonej, zielonej, żółtej
  • 250g pieczarek
  • łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli i papryki
  • olej do smażenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  •  natka pietruszki



Wykonanie:


Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek. Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Papryki kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Podajemy papryki oraz pieczarki. Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez  ok 15 minut co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Po usmażeniu przekładamy wątróbkę do naszych podsmażonych warzyw. Delikatnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF