Szukaj na blogu

wtorek, 9 września 2014

KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM

Karkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ... 
potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich. 
Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-)  
Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-)




Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do karkówki
  • majeranek
  • słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3-4 łyżki oleju
  • śmietana 18%



Wykonanie:


Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła smakami. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy mięso dość mocno ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym mięsie podsmażamy pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni zawartość patelni przelewamy do naczynia z karkówką, podlewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 1.5h. Po tym czasie karkówka na pewno będzie już miękka. Powstały sosik doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz śmietaną.






8 komentarzy:

  1. bardzo lubi karkowke choc nie nalezy do chudych mies. Musze koniecznie wyprobowac Twoj przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja tak ... średnio lubię, ale mąż uwielbia, więc dość często serwuję pod różną postacią :))

      Usuń
  2. Ile bulionu i jaki to ma być??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki - to najmniej ważne, zależy jaki posiadasz :) Ja mam zawsze zamrożony pojemnik bulionu. Czasami jest to warzywny, czasami warzywno-drobiowy.Ilości nie podaję, bo jest bardzo logiczne i uzależnione od ilości sosu, który chcesz uzyskać. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. wyjąć karkowkę i wtedy wlać śmietane, doprawic i juz nic z nim nie robic? Nie podgrzewac, ani nic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaję do wrzącego sosu łyzkę zahartowanej wcześniej śmietany, mieszam i już nie podgrzewam.

      Usuń
  4. Karkówkę obsmażać w całości a po upieczeniu pokroić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, kroimy w plastry po upieczeniu :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF