Szukaj na blogu

piątek, 1 sierpnia 2014

WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA

Wiedeńska zupa ziemniaczana to taka nasza rodzima kartoflanka z dodatkiem suszonych prawdziwków i lekko zakwaszona octem. 
Ponieważ nie przepadam na smakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupka wyszła pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ...




Składniki:
  • 5  ziemniaków
  • 1,5 l bulionu
  • 2 marchewki
  • 0,5 małego selera
  • 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta majeranku
  • koperek
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie  dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z  posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą.  Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek i  zahartowaną kwaśną śmietanę,posypujemy posiekanym koperkiem.


5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Podoba mi się design bloga. Zapraszam do mnie.
    Męski blog o modzie i lifestyl'u.

    http://gabriel-data.blogspot.com/

    Obserwacja za obserwację?
    Zaobserwuj, zobaczę zrobię to samo!
    Tylko przypomnij w komentarzu.
    www.gabriel-data.blogspot.com - KLIK
    Fashion Projects

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Gabrielu :)) Oko za oko ... ząb za ząb? Zaobserwuj, to ja też dodam do obserwowanych? Przypomnij mi w komentarzu? Eeee... nie tędy droga :)) Nie zbieram "obserwujących" na siłę :) Podoba Ci się mój blog - wpadaj zapraszam gorąco, ale nie obiecuję,że zrewanżuję się tym samym :)) pozdrawiam.

      Usuń
  2. Zapraszam na konkurs http://xcookandlookx.blogspot.com/2014/08/stuletnia-gospoda-katarzyna-majgier.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jakby nikt tu nie zajrzał specjalnie na zupę? A ten dodatek suszonych grzybów podoba mi się, na pewno jest ciekawą odmianą. I mi pewnie by zasmakowało nawet z octem, lubię lekko kwaskowate zupy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, 4 prawdziwki to nie będzie raczej 100 gram. Ja kupiłem opakowanie w sklepie i miało 20gram i wydaje mi się, że wystarczająco inaczej zrobi się z tego grzybowa. Jak dla mnie zupa bardzo dobra porównałbym ją do żurku tylko mniej kwaśna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF