Szukaj na blogu

niedziela, 3 sierpnia 2014

PULPETY W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM


Bardzo lubię gotowane pulpeciki. 
Zresztą zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone. 
Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki, pierś z kurczaka i mięso gulaszowe(od szynki). 
Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe.
Będę wracać do niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki!


Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 400g mięsa gulaszowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • garść żółtej fasolki
  • koperek
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana 18%
  • szczypta cukru


Wykonanie:

Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się dłużej). Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i posypujemy koperkiem. Ew. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. 








4 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie, świetny pomysł na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się przepysznie, wykonam takie danie w tygodniu, bo mam zakupione składniki,napiszę jak smakowało moim domownikom, pozdrawiam.




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie proszę o komentarz i wrażenia czy smakowało, bo nam bardzo :)) pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF