Szukaj na blogu

czwartek, 14 sierpnia 2014

ŁOSOŚ Z PATELNI

Delikatne mięso łososia nie wymaga jakiejś wyszukanej obróbki czy egzotycznych przypraw. 
Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni  na sklarowanym maśle. 
Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej? 




Składniki:

  • filet z łososia
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • majeranek
  • przyprawa do ryb
  • masło klarowane
  • koperek



Wykonanie:




Łososia  dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną roztartego majeranku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Masło rozgrzewamy na patelni. Smażymy rybę najpierw stroną ze skórą (ok 5-7 minut) a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut (długość smażenia zależy od grubości naszego kawałka ryby). Ciepłą rybę posypujemy koperkiem.













9 komentarzy:

  1. I always spent my half an hour to read this website's articles or reviews everyday along with a cup of coffee.



    Also visit my web-site Judy Neinstein Toronto

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada cudownie i za pewne tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty przepis,zamierzam go wykorzystać na Wigilię..wygląda smakowicie..

    OdpowiedzUsuń
  4. tez zrobie :) żona bedzie zadowolona myśle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie zadowolona, gwarantuję. Liczą się ... intencje ;-)))

      Usuń
  5. Tak,tak bylo pysznie robilam tego lososika!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanie nigdy w życiu nie robiłam łososia ale zawsze wydawało mi sie że ta skóre sie odkraja a widze że jednak nie:)) czy kupuje sie łososia jakos po nazwie bo kompletnie sie nie znam norweski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Gatunków łososia na polskim rynku jest sporo. Niektóre sklepy lub niektórzy sprzedawcy klasyfikują gatunek i określają czy jest to łosoś norweski, atlantycki czy jeszcze inny. Ja kupuję po prostu łososia ... przede wszystkim super świeżego :-))) Co do skóry, to zawsze kupuję ze skórą, smażę zaczynając właśnie od strony skóry, która fajnie zapobiega wysuszeniu mięsa. Oczywiście jeśli jej nie lubimy - to nie jemy. Pozdrawiam :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF