Szukaj na blogu

piątek, 25 lipca 2014

TAGLIATELLE CARBONARA W MOJEJ WERSJI

Może proporcje na mój makaron carbonara nie są idealnie włoskie :) (za mała ilość żółtek, brak wina) , ale właśnie makaron w takim bardziej śmietanowym niż jajecznym wydaniu lubimy najbardziej. 
Danie pożywne i niestety kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy połechtać nasze kubki smakowe takim pysznym aksamitnym sosem, 
a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść na rower i spalić nabyte kalorie :))



Składniki:

  • 500g makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
  • 200g chudego wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 100 ml bulionu
  • 1 cebula
  • łyżka startego parmezanu
  • oliwa

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie roztarty czosnek. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy i podsmażamy całość ok 5 minut. W miseczce roztrzepujemy śmietanę z żółtkiem, zmniejszamy gaz do minimum i wlewamy masę jajeczno-śmietanową do podsmażonego boczku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Aby sos nie był zbyt gęsty dolewam odrobinę bulionu. Do ugotowanego sosu przekładamy makaron, mieszamy całość, posypujemy parmezanem i przekładamy na talerz.





19 komentarzy:

  1. Helenko, to jest strzał w dziesiątkę. Uwielbiam taki makaron, wszystkie składniki Twojej potrawy to pieszczą moje podniebienie. Śmietanka, boczuś, czosnek- mmmmm......- lepiej być nie może.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Danusiu za skorzystanie z przepisu :-)

      Usuń
  2. Danie bardzo smaczne, ale z prawdziwą włoską carbonarą ma mało wspólnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaznaczyłam we wstępie :) To jest moja wersja - ze składnikami i proporcjami jakie my lubimy, a więc ... także i z czosnkiem :) pozdrawiam.

      Usuń
  3. W carbonarze nie ma czosnku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale w tym jest :-P i bardzo dobrze mniam

      Usuń
    2. Rewelacja !!!!!! Dzięki za świetny przepis na pewno skorzystam jeszcze nie raz !!! Pozdrawiam !!!

      Usuń
    3. a ja dziękuję za skorzystanie z przepisu :)) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ale się ktoś czepia...napisała Pani przecież,że zrobiła "po swojemu" więc po co te uwagi co w carbonarze jest a co nie...mnie przepis według Pani Helenki o wiele bardziej odpowiada :) pychotka polecam :) zwłaszcza wyczuwalny czosnek :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, każdy teraz jest Wielkim Znawcą Kuchni :)) i broń Boże jak przepis odbiega od tego co serwuje Wojciech Modest Amaro w swoim Atelier :))) A przecież większość przepisów "szary śmiertelnik" dostosowuje do możliwości nabycia produktów oraz do tego, co lubimy my i nasi domownicy :) Dzięki za miłe słowa.Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Jutro robie to na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam być inspiracją :-)

      Usuń
  6. Świetne! ja uprzednio oprócz śmietany z żółtkiem dodawałam pomidorki. Też wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jaasne :) wszelkie modyfikacje mile widziane ;-) ja kiedyś dorzuciłam brokuła :))

      Usuń
  7. ile z tego wychodzi porcji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj ciężko mi określić porcje, bo wszystko zależy od apetytu, i tego ile każdy nałoży sobie na talerz :-) 500g makaronu to duża paczka - mój mąż dokładał sobie kilkakrotnie :)

      Usuń
  8. Jakaś alternatywa dla parmezanu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy inny ser dobrze topiący się, a jeśli nie masz - bez sera też będzie smacznie :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF