Szukaj na blogu

piątek, 13 czerwca 2014

SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM

Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania z ryżem.
 Przy gotowaniu można puścić wodzę fantazji ... i dodać co tylko nam wpadnie do głowy :) i praktycznie zawsze potrawa wyjdzie smaczna. 
Jeśli nie mamy czasu "bawić się " z gotowaniem ryżu w bulionie, ugotujmy na szybko woreczek ryżu i dodajmy go do naszych warzyw i kurczaka.
 Potrawa jest syta i w sumie szybka do przygotowania, a jej stopień trudności nie jest zbyt wysoki, tak więc nawet początkujące panie domu poradzą sobie z nią bez problemu.




Składniki:


  • 250 g ryżu długoziarnistego 
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • mała puszka kukurydzy (200g)
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa gyros
  • słodka papryka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • ok 1l bulionu


Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy ryż wchłonie już płyn, wlewamy znów część bulionu. I tak, aż do wyczerpania bulionu, utrzymując cały czas minimalny ogień pod patelnią. Jeśli okaże się, że po wykorzystaniu buliony ryż jest jeszcze lekko przytwardawy - dolewamy odrobinę wody i w dalszym ciągu podsmażamy. 
Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsypaną przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i  pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy całość. 
Na koniec łączmy ryż z warzywami i kurczakiem. Mieszamy i podajemy :))




8 komentarzy:

  1. No proszę Helenko- pomysłowy Dobromirze- jak z bajki. Bardzo fajne danie jednogarnkowe. Takich kilka w menu i na 2 tygodnie mamy spokój- ha, ha. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i tak się Danusiu wzajemnie "podglądamy" :)) jak zabraknie jednej pomysłów, zawsze może inspirować się drugą :)) pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. bo ważne, żeby było smacznie i żeby nie wyzionąć ducha przy ... garach ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF