Szukaj na blogu

piątek, 20 czerwca 2014

PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

Pierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. 
Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) 
Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki, i pokusiłam się o spróbowanie tego zestawienia, bo przyznam, że dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z cukrem.
Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami i stała się uzupełnieniem całkiem pożywnego obiadu ... 





Składniki:

  • 1.5kg młodych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 małe cebule
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • olej

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka, sól, mieszamy.
Nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z cukrem, sosem, śmietaną, ketchupem, jogurtem ...  czyli  tym, co lubimy najbardziej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF