Szukaj na blogu

piątek, 16 maja 2014

IDEALNE JAJKO W KOSZULCE NA GRZANCE

Pyszny pomysł na leniwe śniadanie, kiedy nie śpieszymy się do pracy,
 i mamy możliwość połechtać nasze kubki smakowe czymś lepszym niż tylko wypita na szybko mała czarna 🍵
Jajko w koszulce - z obowiązkowo płynnym żółtkiem, podane na ciepłej, chrupiącej grzance ... to uczta dla podniebienia 😋
Wzbogacam je czasami pomidorkami koktajlowymi, albo szpinakiem. 
Pyszna jest też wersja z łososiem lub brązowymi pieczarkami.
Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.

Do tego tylko kubek kawy zbożowej z mlekiem i ... świat jest piękny ❤



Składniki:

  • chleb tostowy
  • jajka (ilość zależna od apetytu)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka octu
  • opcjonalnie: ulubione dodatki tj.pomidorki koktajlowe, szczypiorem, boczek, szpinak, pieczarki, łosoś 


Wykonanie:


Chleb podgrzewamy w tosterze lub na suchej patelni z obu stron do zrumienienia. W garnku zagotowujemy wodę z octem (2l wody + 1 łyżka octu). Chodzi o to, aby zakwasić wodę, dzięki temu jajko ładniej się zetnie.

Na spodeczek rozbijamy jajko. Do lekko wrzącej wody wlewamy jajko ze spodeczka. Następnie staramy się delikatnie zagarniać białko, aby nasze jajko nabrało ładnego kształtu. Gotujemy od 2,5 do 3 minut - w zależności czy lubimy żółtko bardziej ścięte czy mniej. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy na ciepłą grzankę i podajemy z ulubonymi dodatkami ❤




2 komentarze:

  1. Zrobilam jajko w koszulce ale z dodatkiem wedzonego lososia,bowiem ja nie jem generalnie miesa.Smakowalo znakomicie!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Ewuniu zdjęcie, niesamowicie apetyczne to Twoje jajeczko było :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF