Szukaj na blogu

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

RACUCHY DROŻDŻOWE

Uwielbiam drożdżowe racuszki.
 A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ... 
na drożdżach! ;-) 
Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-( 
Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone. 
Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :)) 
Mimo, że zdjęcie nie jest dobrej jakości mam nadzieję, że odzwierciedla ... jakie racuszki były pyszne !




Składniki (na ok. 12 racuchów):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki letniego/ciepłego mleka
  • 1/3 kostki drożdży (około 30 g)
  • 1 łyżka cukru
  • otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia




Wykonanie:

Mąkę przesiać do dużej miski,  zrobić tzw. dołek i wkruszyć do niego drożdże, posypać je cukrem i zalać połową szklanki ciepłego mleka z rozmieszaną w niej łyżką jogurtu. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn lekko podrośnie dodać resztę ciepłego mleka, całe jajko, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić chwilę całość do połączenia się składników. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1/2h (do podwojenia objętości). Na patelni rozgrzewamy olej (około 0,5-1 cm).  Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na rumiano (po około 3-5 minut z każdej strony). Gotowe racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. 
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem i zjadamy ... nie zważając na kalorie ... ;-)



2 komentarze:

  1. Smak doskonaly,takie robila moja Mamunia.dziekuje Helenko,ze jestes!!!Dzisiaj tylko 30 C i bardzo suche powietrze.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli taki smakowy powrót do domu rodzinnego Ewuniu tak? Przesyłam troszkę chłodu z Walii do San Diego :)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF