Szukaj na blogu

środa, 23 kwietnia 2014

LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE

Szybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki ☕

Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy spód biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. 

Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na "Kubusiu" ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku 😋👌






Biszkopt:(na tortownicę o średnicy 24 cm)

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca.


Zielona masa budyniowa:

  • 1 duży sok zielony ,,Kubuś"  
  • 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru 
  • 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem
Sok wlewamy do garnka, zostawiając 1/2 szklanki  do rozmieszania budyniu.
Doprowadzamy do wrzenia i do wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód.

Masa śmietanowa:

  • ½ l śmietany kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe
  • 1 szklanka wody

Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż  ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy tężejącą  galaretkę  ciągle miksując.


Na masę budyniową wylewamy masę śmietanową, wstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia. W tym czasie rozpuszczamy 2 dowolne galaretki w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, studzimy i kiedy galaretka zacznie tężeć wlewamy na śmietankową warstwę.




8 komentarzy:

  1. a co zrobic z reszta biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm... :) a to juz wg uznania :)) wykorzystać do innego ciasta lub zamrozić - biszkopty z powodzeniem można mrozić i wykorzystać w innym czasie :)

      Usuń
  2. dobrze rozumiem ze w sumie potrzebujemy 4 galaretki? 2 do smietany i 2 na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
  3. a mozna by zrobic biszkopt z polowy skladnikiow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, równie dobrze możesz wykorzystać gotowe biszkopty :)

      Usuń
  4. prosze ratowac, mas wyszlo tak duzo ze po ubiciu smietany z galaretka prawie wyplywa z tortownicy a tu jeszcze trzeba owoce i galaretke, co moge zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj obłożyć tortownicę dookoła folią aluminiową. Ja ostatnio tak właśnie "podwyższyłam" sobie tortownicę, bo robiłam jakieś ciasto i na ostatnią warstwę zabrakło miejsca. Jeśli dość sztywno obłożysz formę i wylejesz lekko ściągającą się galaretkę powinno być ok :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF