Szukaj na blogu

piątek, 25 kwietnia 2014

KIR

Kir – to francuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów. 
Oryginalny  składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji  3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina. 
Obie wersje są pyszne! 
Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem z czarnej porzeczki albo oszukać nasze kubki smakowe jeszcze bardziej i użyć zwykłego syropu (np. z Herbapolu), który dodajemy do herbaty :)  
Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani  przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ... 



Składniki:
  • białe musujące lekkie wino
  • Crème de Cassis Liqueur
  • kilka malin i jeżyn


Wykonanie:

W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone wino  z likierem w proporcjach 3:1. Dekorujemy owocami. Pijemy zaraz po przyrządzeniu.












8 komentarzy:

  1. choć nie pije alkoholu, na coś takiego pewnie byś się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja alkoholu też nie, ale takie różne apetyczne alkoholowe połączenia to ... czemu nie, czemu nie ;-)

      Usuń
  2. Witam Helenko. Uwielbiam ten koktajl, należący do aperitifów , ale nie wiem czemu taką nazwę mu nadali. Mnie zawsze kojarzy się z kirem- przepaską na portrecie w czasie żałoby jak również tkaniną położoną na trumnie. Ale mam poczucie humoru- ha, ha, chyba po tym koktajlu- pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie Danusiu :) Kir zazwyczaj kojarzy nam się z przygnębiającym czarnym płótnem a nie z czymś przyjemnie muskającym podniebienie :) Ja pogrzebałam w necie stąd wiem, że nazwa tego aperitifu pochodzi od nazwiska mera francuskiego Dijon :) Wnosimy petycję o zmianę ten "smutnej" nazwy co Danusiu? ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF