Szukaj na blogu

czwartek, 24 kwietnia 2014

GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM

Zdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia. 
Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ...






Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szkl gęstego soku pomidorowego (ew. koncentrat pomidorowy)
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
  • łyżka oleju
  • bulion



Wykonanie:

Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i  sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu.
Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym makaronem.





9 komentarzy:

  1. bardzo dziękuję za podanie tego przepisu! Dzięki Tobie zrobiłam wspaniały obiad dla siebie i moich rodziców, dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało ;-) pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  2. Zadziwiło mnie połączenie soku pomidorowego i ogórków kiszonych, ale wyszło bardzo dobre, chociaż trochę rzadsze, bo nie wiedziałam ile dodać bulionu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos pomidorowy z ogórkami pokrojonymi w paseczki jadłam po raz pierwszy uuu... wiele-naście lat temu :-) dlatego znane jest mi to połączenie i bardzo mi odpowiada :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo smaczna potrawa, zamiast soku dodałam pomidory z puszki, puszka byla zaczęta, więc postanowiłam wykorzystać do końca.
    Pycha, polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha.Moja corka nie lubi ogorkow kiszonych a tu nawet nie wyczula i wszystkim smakowalo a gulasz byl zrobiony kilkanascie osob i wszyscy prosili o przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę, że smakowało :-) Zapraszam do korzystania z przepisów :-))

      Usuń
  5. Dzień dobry, dziś zamierzam zaserwować gulasz na obiad, proszę tylko dać znać ile, jak dużo bulionu użyć?

    Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Pewnie już za późno na moją podpowiedź :-( Ale niestety nie mam możliwości być zawsze dyspozycyjna. Bulionu tyle, aby pokrył mięso. Ale jeśli będzie go trochę więcej, lub trochę mniej, nie wpłynie to na smak potrawy :-) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF