Szukaj na blogu

wtorek, 15 kwietnia 2014

BOTWINKA II


Wszystkie zupy z  dodatkiem buraków mogłabym jeść dosłownie na okrągło :)
Dziś druga wersja mojej ulubionej, wiosennej botwinki. 
Tym razem ze startą rzodkiewką,  jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie.
 Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ...



Składniki:

  •  bulion drobiowy (albo wywar ugotowany np. na wędzonym żeberku)
  •  pęczek botwinki
  •  2-3 buraki (ja używam już ugotowanych)
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
  • pęczek młodej rzodkiewki
  •  śmietana 18% 
  •  3 jajka ugotowane na twardo
  •  sól, pieprz, cukier
  •  1 łyżka posiekanego koperek
  •  1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego



Wykonanie:

Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. 
Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak i kolor możemy dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Do gorącej zupy dodać startą na oczkach rzodkiewkę. Posypać koperkiem i szczypiorkiem oraz startym na oczkach jajkiem lub pokrojonym na ćwiartki. 
Podawać z ugotowanymi  w plasterkach ziemniakami, polanymi stopionym boczkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF