Szukaj na blogu

poniedziałek, 31 marca 2014

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Ten stary, tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe,  dostałam od mojej mamy. Można upiec z niego ciasto na blaszce, albo różnego rodzaju drożdżowe wariacje... jest sprawdzony i niezawodny, jak większość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie ...
Pokusiłam się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :(
 Moje ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :))





Składniki:

  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 łyżki smalcu
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 80g prawdziwego masła
Do posypania:
  • cukier waniliowy 

Wykonanie:


Z drożdży, mleka i łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć dowolne owoce, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.








2 komentarze:

  1. Jaki piękny ten placek, taki duży. Smakowicie wygląda
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taak duży to on był :) Ciasto wyrastało jak szalone. Najpierw uciekło mi w momencie wyrastania, a potem po raz drugi już jak było w piecu. następnym razem wezmę porządną dużą blachę ;-) pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF