Szukaj na blogu

wtorek, 25 marca 2014

DOMOWY PAPRYKARZ Z RYŻEM

Jeśli lubicie wędzoną makrelę, a  znudziła wam się jej tradycyjna forma, zapraszam do zrobienia pysznego, domowego paprykarza.
 Jest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem 
będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie.




Składniki:
  • 1 woreczek ugotowanego białego ryżu
  • 2 wędzone makrele
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • pieprz, sól
  • cukier

Wykonanie: 


 Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki -  mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Serwujemy na kanapkach. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.



12 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie. Nie robiłam nigdy z wędzoną rybą, tylko z gotowaną na parze ale wypróbuję kiedyś twój przepis bo mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam gorąco bo jest pyszny! :)

      Usuń
  2. Witam
    Pasta wygląda wspaniale - mam pytanie czy zamiast ryżu białego można użyć ryżu brązowego ( u mnie w rodzinie preferuje się ryż brązowy)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) ja następnym razem zrobię z kasza jaglaną, myślę, że też wyjdzie pysznie! :)

      Usuń
  3. Spróbuję, na pewno.Proste, szybkie i zdrowe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Robilam dzisiaj ten paprykarz.Jest pyszny.Dziekuje za przepis.Elzbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował :))

      Usuń
  5. Fajny przepis, uwielbiam paprykarz, ale ten sklepowy pozostawia wiele do życzenia, za to Twój... już mi ślinka leci, zapisuję do ulubionych i jeszcze w tym tygodniu zrobię. Zamelduję jak będzie gotowy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak Twoje odczucia smakowe, bo ja się w nim ... zakochałam ;-)

      Usuń
  6. Mam jeszcze pytanko: czy można go jakoś spasteryzować, obawiam się, że wyjdzie dość dużo, a nie chciałabym żeby się zmarnował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, porcja jest dość duża. Myślę, że spokojnie możesz go pasteryzować, 10 minut od zagotowania powinno wystarczyć. Pozdrawiam :))

      Usuń
  7. Helenko, melduję się tak jak obiecałam. Paprykarz... "niebo w gębie", zakochałam się w nim podobnie jak i Ty. Tylko odrobinę pozmieniałam, mam nadzieję, że nie będziesz miała mi tego za złe. Zapraszam do mnie, sama zobacz... http://prostoiswojsko.blogspot.com/2014/08/paprykarz-domowy.html . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF