Szukaj na blogu

środa, 5 lutego 2014

ZIELONA SURÓWKA Z PEKINKI, GROSZKU, OGÓRKA

 Pyszna i chrupiąca surówka z tak lubianej przez wszystkich kapusty pekińskiej. Smaczny dodatek do obiadu, do grillowanych mięs, a dla nie mięsożerców - może stanowić pyszną lekkostrawną kolację.


Składniki:
  • kapusta pekińska
  • 5 rzodkiewek
  • 1/2 zielonego ogórka
  • mała puszka groszku (200g)(kupuję drobniutki Bonduelle lub Pudliszki)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • koperek

Wykonanie:

Pekinkę, rzodkiewkę oraz obrany wcześniej ogórek kroimy. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, solimy, pieprzymy dodajemy szczyptę cukru do smaku. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. Dodajemy koperek (lub szczypiorek). Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut, aby składniki przegryzły się.


6 komentarzy:

  1. lubię pekinkę za to że jest soczysta i szybko coś można z niej zrobić, z groszkiem jeszcze nie łączyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam spróbować :) kupuje taki drobniutki groszek Bonduelle w małych puszkach, jest rewelacyjny!

      Usuń
  2. Helenko przepis bardzo fajny i go wkładam do działu " do zrobienia", ale poczekam na moje rzodkiewki i ogórki, bo u nas jest sama chemia .
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli ktoś lubi mozna dodać ząbek czosnku i zioła prowansalskie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Średnia ta sałatka- brakuje jakiegoś wyrazistego akcentu- kukurydzy, papryki, ogórka kiszonego/korniszonego itp. Inaczej jest trochę mdła.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF