Szukaj na blogu

środa, 12 lutego 2014

KASZA JAGLANA Z SOSEM PIECZARKOWYM

 Pokuśmy się zamiast tradycyjnych ziemniaków gotować jak najczęściej kasze. O ich walorach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, bo uświadamia nas o tym co chwilę internet, tv, prasa ... 
Nie musimy darzyć wielką miłością od razu wszystkich gatunków kaszy :) 
Ja osobiście najmniej przepadam za gryczaną 😢, ale staram się za to jeść jak najczęściej jęczmienną i jaglaną. 
Ta ostatnia "odkopana" znowu po latach stała się ostatnio bardzo modna. 
I dobrze 👍
Bo ta moda, wyjdzie nam tylko na zdrowie 😉


Składniki
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 12%
  • łyżka mąki
  • koperek
  • olej do smażenia

Wykonanie:

 Kaszę przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła swoją charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy ją 2 szklankami wody (zawsze podwójna ilość wody w stosunku do ilości kaszy), lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy całość ok 15 minut. Gdy pieczarki są już miękkie przygotowujemy sos. Mieszamy  w miseczce śmietanę, łyżkę mąki i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy obficie koperkiem.

Podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą.

7 komentarzy:

  1. Ostatnio polubiłam kaszę jaglaną a sos z pieczarek też uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. W piątek szykuję takie danie, dzięki za inspirację.Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana to samo dobrodziejstwo :) nie dosc,ze zrodlo witamin i tych wszystkich makro mikro,to jeszcze doskonale dziala odchudzajaco,dodaje energii,poprawia cere,leczy stawy i dpskonale wplywa ma masze samopoczucie,to oczywiscie w skrocie :)
    Ja do gotowania kszy dodaje lyzeczke masla,bo niektore witaminy w niej zawarte potrzebuja tluszczu by sie rozpuscic :)
    Pozdrawiam z Bristolu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda ze nie wiadomo ile śmietany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo śmietana to sprawa indywidualna, i nigdy nie podaję jej ilości :) Jeden lubi sosy gęstsze, inny bardziej rzadkie. Ile więc jej nie dodasz - sos i tak wyjdzie.

      Usuń
  5. Wszystko fajnie, tylko po co ta mąka???

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF