Szukaj na blogu

piątek, 28 lutego 2014

KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY

W każdym regionie Polski na tradycyjny kapuśniak ze słodkiej kapusty mówi się inaczej. 
Gdzieniegdzie jest to parzycha ... gdzie indziej parzybroda, jeszcze w innym regionie mówią słodki kapuśniak. W każdym razie ta stara, "babcina" zupka ma wiele zalet. Jest prosta, tania, szybka do ugotowania no i bardzo smaczna :) 
Pewnie ile domów tyle przepisów na kapuśniak. 
Niektórzy dodają do niego fasolkę szparagową, inni pomidory lub czosnek ...
 Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu.



Składniki:
  • 1  główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • 3 udka z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:


Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się w lodówce, a odpuszczam sobie już wszelkie zasmażki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF