Szukaj na blogu

niedziela, 29 czerwca 2014

KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM

 Pyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywnym bulionie (nie jest konieczne tu mięso). 
Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam!


Składniki:
  • pół kalafiora
  • pół brokuła
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek selera
  • sól
  • śmietana 12%
  • koperek
  • woreczek ryżu

Wykonanie:

Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko osolony bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF