Szukaj na blogu

czwartek, 16 stycznia 2014

PUSZYSTE CIASTO Z BORÓWKAMI

Przepis na ciasto pochodzi z  TEJ  strony. Bardzo lubię takie puszyste, wilgotne ciasta i to w 100% takie właśnie jest. 
Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką.
 Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :)



Składniki:
  • ok 250-300g borówek
  • 1 mała puszka (200g) mandarynek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju (dałam tylko 3/4szkl w zupełności wystarczy)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: (cyt. za autorką przepisu)

Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami.


 Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu - popudrować cukrem pudrem.


8 komentarzy:

  1. ale fajne, z chęcią bym zimą zjadła takie pełne owoców:)
    faktycznie-kruszonka pasowałaby jak znalazł
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tez uważam, że kruszonka wzbogaciłaby smak - zwłaszcza, że uwielbiam kruszonki na cieście ;-) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Fajne ciacho, zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chętnie poczęstuję :) zapraszam :)

      Usuń
  3. Pyszne ,nie poprzestałabym na jednym kawałku...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie jestem wielki łasuch, zdecydowanie wolę piec - jak jeść :-) pozdrawiam

      Usuń
  4. na jaki rozmiar blachy jest ten przepis? pozdrawiam i z chęcią dzisiaj wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja blaszka: 32cmx21cm, jak będziesz miała troche mniejszą to wyjdzie wyższe :-) Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF