Szukaj na blogu

piątek, 24 stycznia 2014

JABŁUSZKOWIEC CZYLI KUCH Z JABŁKAMI

Moja mama na wszystkie zwykłe proszkowe, ucierane ciasta mówi  😰 "kuch". Latem są to pyszne ciasta z sezonowymi owocami, zimą taki proszkowy kuch może być z jabłkami albo tylko z kruszonką. 
Chodzi tu o prostotę danego ciasta. 
Ale pokusiłam się o poszukanie skąd ta nazwa pochodzi, i gdzie "kuch" ma swoje korzenie :)  No i okazało się, że "kuch"  w oryginale to proste, drożdżowe ciasto pochodzące z kuchni warmińsko-mazurskiej i ... nie wiem jakim cudem przywędrował on do naszej kujawskiej kuchni?! 
W każdym razie ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kuchy, czy to proszkowe czy drożdżowe.
Dziś będzie kuch z jabłkami 🍎
Proste ucierane ciasto z jabłkami, które znalazłam na blogu BERENIKI TUTAJ. Jest delikatne i wilgotne, a niewielka ilość cynamonu, którą dodałam do ciasta wzbogaciła jego smak. 
Ciasto robi się dosłownie 15 minut, co dla współczesnych, zabieganych pań domu jest dodatkowym walorem 💓


Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4szkl. cukru (w oryginale jest 1szkl)
  • 0.5 op. cukru waniliowego
  • 150g masła
  • 0.5szkl (zimnego)mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka startych na oczkach jabłek (2szt dość duże)
  • łyżeczka cynamonu (mój dodatek)

Wykonanie:


Ucieramy mikserem cukier, cukier waniliowy,masło i jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ponieważ w tym momencie ciasto jest już bardzo gęste dolewamy mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Utarte jabłka wsypujemy do ciasta. Mieszamy. Ja pokusiłam się jeszcze o dodanie odrobiny cynamonu, bo jabłka+cynamon to dla mnie idealny duet :). Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana masłem i obsypaną bułką tartą (ja użyłam średniej tortownicy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 1h.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF