Szukaj na blogu

niedziela, 5 maja 2013

SCHAB Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI W POMIDORACH

Pyszny zamiennik naszego tradycyjnego polskiego schaboszczaka ... 
I myślę, że nie tylko pyszny ale i zdrowszy, bo niestety kotlet w panierce to bomba kaloryczna ... 
Duszony schab jest kruchuteńki a zanurzony w pomidorowo-paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ...
 Polecam gorąco! 😍

Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 1 duża cebula
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • mąka do obtoczenia

Na sos:
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • szklanka bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę podzieloną w piórka i  drobno pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po chwili dorzucamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy całość 5 minut. 
Sos: bulion mieszamy ze zblendowanymi pomidorami i bazylią. Zalewamy nim wszystkie składniki na patelni i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już wystarczająco miękkie.  Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy  obficie natką pietruszki. Smacznego!



Podajemy z niezwykle zdrową kaszą jaglaną.

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI



 Smacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek...
Łosoś to tak szlachetna i delikatna rybka, że nie sposób jej nie lubić. 
Staram się, żeby chociaż raz w miesiącu królował na moim stole...
Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wody


Składniki:

  • 600 g łososia 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 seler naciowy
  • sól
  • pieprz biały
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • odrobina cytryny


Wykonanie:

Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min.
Łososia dzielimy na kawałki (wyszły 4szt), delikatnie skrapiamy cytryną, pieprzymy, przekładamy na miszeczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na czas gotowania sie warzyw. Kiedy warzywka są juz lekko podgotowane, delikatnie przekładamy naszego łososia do wywaru i gotujemy ok 20 min na średnim ogniu. Po tym czasie wykładamy łyżką cedzakową na talerz, posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z ulubionymi warzywami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF