Szukaj na blogu

piątek, 22 listopada 2013

SAŁATKA Z RYŻEM I PIECZARKAMI

Sałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta. 
Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por. 
Przygotowuje się ja więc expresowo i w takim też tempie znika ze stołu ...




Składniki:

  • 2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko
  • ok 250g pieczarek
  • biała część z 2 porów
  • majonez
  • pieprz
  • sól
  • koperek


Wykonanie:


Pieczarki kroimy w kostkę,  podsmażamy na maśle, studzimy. Białą część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy (albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i  pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego!





2 komentarze:

  1. A ile mniej więcej bierzemy pieczarek?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na tę ilość ryżu 250g pieczarek będzie ok :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF